Makbulka

MAKBULE MEYZİNOĞLU’NDAN ‘MAKBULKA’
Makbule Meyzinoğlu televizyon ve tiyatro dünyasından tanıdığımız nitelikli bir oyuncu. Şimdi de kendi hayat hikâyesinden yola çıkarak yazdığı “Makbulka” adlı oyunla karşımızda. Meyzinoğlu’nun ilk yazarlık denemesi olan bu çalışması, Turgut Özakman’ın “yazarın çanağında ne varsa kaşığına o gelir” düşüncesini doğruluyor. Meyzinoğlu’nun çanağında neler yok ki… Bulgaristan’ın Varna şehrinde doğan yazar, ortaokul eğitimini tamamladıktan sonra ailesi ile birlikte 1989 yılında Türkiye’ye zorunlu göç uygulaması ile geliyor. On yedi yıllık bankacılık serüveninden sonra oyunculuğu kafasına koyuyor ve çeşitli eğitimler aldıktan sonra tiyatro ve televizyon ekranlarında başarılı performanslara imza atıyor. “Makbulka” Meyzinoğlu’nun yazarlıkta da neler başarabileceğini somut olarak gösteriyor.
Aydın Üstüntaş Oyun Yazma Yarışması’nda (2021) birincilik ödülü alan oyun, tiyatro yayıncılığına hareket ve dinamizm katan yayınevlerinden Dramatik Yayınları tarafından yayımlandı.
“Makbulka” yaşadığı ülkede “öteki” olan, büyüdüğü ailede “başkasının” olan göç sonucu geldiği ülkede de “öteki” olan bir kadının “öteki” olma hikâyesini konu alıyor. Meyzinoğlu’nun yaşamından süzülenler dramatik bir anlama ve yapıya bürünüyor.
Bulgaristan Türklerinin yaşadığı baskıları anlatan bölümler insanı derinden etkiliyor. Daha iyi ve eşitlikçi bir dünyanın ideolojisinin yanlış yönetimlerin elinde faşizme nasıl dönüştüğünü gözler önüne seriyor. Makbule Makbulka’ya dönüşüyor. Bu değişimin küçük bir kız çocuğu gözünden yansıtılması yaşanan trajedinin ağrılığını daha çok hissetmemizi sağlıyor.
Makbulka, tek kişilik oyun arayanlar için önemli bir çalışma. Tek kişilik oyunlarda konuşma örgüsünü oluşturmak çok zordur. Tek başında bir mekanda konuşacak bir oyun kişisini inandırıcı bir şekilde kurgulamak problem oluşturur. Ancak yazar bunu bir sorun olmaktan kurtarıyor, oyun gerçekliği içinde metindeki kadının içsel yolculuğuna dahil oluyoruz ve merakla onu takip ediyoruz.
Bir kadının yaşam yolculuğundaki durakları, oyunsal bir zaman içerisinde böylesine işlevsel bir şekilde kurgulamak Meyzinoğlu’nun katıldığı yarışmadan aldığı birincilik ödülünü fazlasıyla hak ettiğini gösteriyor. Okurken bile böylesine yoğun bir etkileşim yaşatan oyunun sahnelenmesinde çok daha büyük bir etki uyandıracağına eminim.
Kitabın önsözünü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Oral yazmış. Zorunlu göçün toplumsal ve bireysel sonuçları hakkında açımlayıcı bilgiler vererek, okuyucuları ve sahneye koyucuları “Makbulka”nın hikâyesine hazırlıyor.
“Makbulka”nın hem okuyucudan hem de seyircilerden gereken ilgiyi görmesini diliyorum.
Makbule Meyzinoğlu, Makbulka, Dramatik Yayınları, 2021, 64.s