Festival
23. İstanbul Tiyatro Festivali programı…
13 Kasım 1 Aralık tarihleri arasındaki tüm programı altta görebilirsiniz.


IO
13. Kasım. 2019 Saat 20.30
30. Kasım. 2019 Saat 20.30
Mekan: UNIQ Hall
Ekip:STUDIO OYUNCULARI
Yazan ve Yöneten: Şahika Tekand
Sahne ve Kostüm Tasarımı: Esat Tekand
Işık Tasarımı: Şahika Tekand
Dramaturji: Verda Habif
Koreografi: Gizem Bilgen
Koro Lideri: Nilgün Kurtar
Prodüksiyon Amiri: Murat Ersan
Oynayanlar (alfabetik sırayla): Cem Bender, Gizem Bilgen, Deniz Karaoğlu, Yiğit Özşener, Şahika Tekand,
Koro Tragedya ve klasikleri özgün yaklaşımıyla sahneye taşıyan Şahika Tekand, bu kez; tragedyası Io aracılığıyla, Olympos ve Zeus’la hesaplaşıyor.
Mitolojiyi başka bir ele alışla okuyan oyun; ataerkil dünya düzenini, hafızasını ve sorgulama yetisini terk eden bugünün insanını, şiirsel bir aksiyon düzeni ile sahneye taşıyor. Işık, ses ve hareketin dinamik ve gerilimli birlikteliğiyle yürüyen oyunda, hareket düzeni hareketin müziğini görünür kılarken, konuşma düzeni de dilin müziğini esas alarak esere müzikal bir dinleti niteliği kazandırıyor.

Dünyanın Ortasında Bir Yer
14 Kasım Perşembe 20:30
15 Kasım Cuma 20:30
Mekan: ENKA İbrahim Betil Oditoryumu
Yaklaşık 100’ sürer; ara yoktur.
Ekip: TUŞBA KENT TİYATROSU
Yazan: Özen Yula
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve İKSV işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında; Van’da, bir yıl boyunca tiyatro eğitimi alan bölge gençlerinin katılımıyla Tuşba Kent Tiyatrosu hayata geçirildi. Topluluk, Özen Yula’nın yazdığı Dünyanın Ortasında Bir Yer adlı oyunun yeni bir yorumuyla perdelerini açıyor. Erkeklerin koşullarını belirlediği zamansız ve mekânsız bir diyara sıkışmış kadınların öykülerini konu edinen oyunda; farklı kültür ve toplumlardan ırgat kadınların gözüyle söylenceler canlanıyor…

TARİHE NOT DÜŞMEK
14 Kasım Perşembe 20:30
15 Kasım Cuma 20:30
Mekan: Fransız Kültür Merkezi
Yaklaşık 65’ sürer; ara yoktur.
Fransızca; Türkçe üstyazılı.
Ekip: FEYDRA TONNERRE PRODUCTION
M. Riboulet ve P. Boucheron’nun Prendre Dates adlı kitabından uyarlanmıştır (Éd. Verdier).
Yöneten: Delphine Ciavaldini
Işık Tasarımı: Jean-Luc Chanonat
Oynayanlar: Marc Citti, Serge Renko
İnsan gibi bazen toplumlar da kırılır, eğilir bükülür, bölünür ve hatta parçalanır. Her toplumu farklı derecede etkileyen toplumsal olaylar, bazen bir yıkıntıdan yeniden ve başka bir şekilde doğuma da olanak sağlar. Riboulet ve Boucheron’nun Prendre Dates adlı kitabı işte bu toplumsal kriz anlarına, bu anların öncesine ve sonrasına eğiliyor. Gerçekleri kaydetmek, tarihe bir kayıt düşmek amacıyla yazılan Prendre Dates’tan yola çıkarak yönetmen Delphine Ciavaldini, tarihin ve tiyatronun diyalog halinde olduğu Tarihe Not Düşmek’i sahneye koydu. Tiyatro güncel olanın kaydını nasıl tutar? Gerçek ve güncel olanla ilişkisinin sınırları nelerdir? Bu soruları tartışmak, farklı açılardan bakmak ve yeni anlamlar yakalamak için iki disiplinin, tiyatro ve tarihin karşılaştığı Tarihe Not Düşmek sizleri bekliyor.
ÖNEMLİ NOT: Fransa Başkonsolosluğu’nun kararı uyarınca bilet alan seyircilerimizin gösteri tarihinden en geç bir hafta öncesine kadar rezervasyon.iksv.org/tiyatrofestivali2019 adresinden kendileri ve eşlikçileri için kayıt yaptırarak adlarını konuk listesine ekletmeleri gerekmektedir. Girişler sırasında seyircilerimizden biletleriyle birlikte fotoğraflı kimlik belgelerini göstermeleri istenecek ve sadece adı konuk listesinde bulunan seyirciler mekâna girebilecektir. Web sitesi üzerinden rezervasyon işlemini tamamlamayan seyircilerimiz, biletleri olsa dahi mekâna giremeyecek ve bilet iadesi mümkün olmayacaktır.

VER PARAYI!
15 Kasım Cuma 20:30
16 Kasım Cumartesi 16:00
16 Kasım Cumartesi 20:30
17 Kasım Pazar 16:00
Mekan: Moda Sahnesi
Yaklaşık 90’ sürer; ara yoktur.
+16 yaş için uygundur.
Ekip: Moda Sahnesi
Yazan: Andreas Sauter, Bernhard Studlar
Yöneten: Kemal Aydoğan, Çağlar Yalçınkaya
Çeviren: Gülen İpek Abalı, Ayşe Gülsüm
Özel Sahne Tasarımı: Bengi Günay
Işık Tasarımı: İrfan Varlı
Ses Tasarımı ve Müzik: Mustafa Avcı
Yönetmen Yardımcısı: Deniz Elmas
Oynayanlar: Süreyya Güzel, Öner Ateş, Mehmet Solmaz, Cihat Süvarioğlu, Ali Büyükkartal, Zeynep Güngörenler, Elif Gizem Aykul
Ver Parayı; seyirciyi hayli tanıdık anlarla buluşturan ironik ve çarpıcı bir ekonomik kriz oyunu… Uzun çalışma saatleri, uç uca eklenen kredi borçları, ameliyat sırası bekleyen yaşlılar, seks işçiliği yapan öğrenciler, dolandırıcılar, göçmenler, enflasyon ve işsizlik; öte yanda halk hızla yoksullaşırken krizin hep teğet geçtiği süper zenginler. Kimi lüks cipini satarak bulur ekonomik dengeyi, diğeri doğalgazı ve yemeğini kısarak… Ekonomik krizin olumsuz etkileri dalga dalga bütün topluma yayılırken beliren o rahatsız edici soru, şimdi: Aşk mı yoksa para mı, şansınız hangisine açık olsun?

TRAPTOWN
16 Kasım Cumartesi 20:30
17 Kasım Pazar 15:00
18 Kasım Pazartesi 20:30
Mekan: UNIQ Hall
Yaklaşık 110’ sürer; ara yoktur.
İngilizce; Türkçe üstyazılı.
Ekip: ULTIMA VEZ
Yönetim, Koreografi & Film: Wim Vandekeybus
Yaratım & Performans: Maria Kolegova, Tanja Marı́n Friðjónsdóttir, Kristina Alleyne, Sade Alleyne, Kit King, Flavio D’andrea, Alexandros Anastasiadis, Mufutau Yusuf
Metin: Pieter De Buysser
Öyküleme: Wim Vandekeybus & Pieter De Buysser
Müzik: Trixie Whitley & Phoenician Drive
Sahneleme: Gijs Van Vaerenbergh & Wim Vandekeybus / Ultima Vez
Hareket Asistanı: German Jauregui, Milan Herich & Máté Mészáros
Dramaturji: Jerry Killick, Angelo Dello Spedale & Anabel Lopez
Sanat Asistanı: Aı̈da Gabriëls
Işık Tasarımı: Nicolas Olivier & Wim Vandekeybus
Kostüm Tasarımı: Isabelle Lhoas
Kostüm Tasarımı Asistanı: Lieve Meeussen
Teknik Koordinasyon: Davy Deschepper
Ses Mühendisi: Bram Moriau
Sahne Yönetimi: Tom De With
Yapım: Ultima Vez
Ortak Yapımcılar: KVS (Brüksel) & C-Mine (Genk)
Desteğiyle: Tax Shelter Measure of The Belgian Federal Government, Casa Kafka Pictures Tax Shelter Empowered by Belfius
https://youtu.be/5A71s7D5sCY
* Hiçbir hayvan zarar görmemiştir.
Dünyanın en önemli dans topluluklarından biri olan Ultima Vez, seyircisini derinden etkileyen gösterisi TrapTown ile festivale konuk oluyor. Dans tarihine yön veren Belçikalı topluluk, en son 2004’te Blush ile festivalde yer almış ve yaratıcı yorumlarıyla uzun süre konuşulmuştu. Wim Vandekeybus’un yönettiği ve koreografisini üstlendiği TrapTown, Ultima Vez’in gündelik hayatımızın sıradanlığı üzerine sahneye koyduğu sıradışı bir çalışması. Zaman ve mekândan bağımsız, paralel bir gerçekliğe doğru yolculuğa çıktığınızı düşünün. Bu gerçeklikte yaşayanların arasındaki ilişkiyi eskiye dayanan çatışmalar, birtakım tuhaf felaketler belirliyor ve farklı kesimlerin bağımsızlık ihtiyacı giderek su yüzüne çıkıyor… Kentin sakinleri arasındaki ilişki, bizlere eskide kaldığını sandığımız, ancak bugün de varlığını olan gücüyle koruyan bir evreni hatırlatıyor: Mitlerin henüz egemenliğinin alaşağı edilmediği bir dönemi.
Kadim ruhlar ve yeni mitler… Vandekeybus’un mitlerin değişmez doğasına duyduğu derin hayranlık, 2002 yapımı Blush ve 2011 yapımı Oedipus/bêt noir’da oldukça belirgindi. TrapTown’da ise yeni bir mitoloji üzerine düşünmenin yolunu, dans, metin ve müzikle örüyor; böylelikle kadim ruhların sınırsız ve karanlık evrenine geri dönüyor.
Dansın ve filmin kesintisiz canlı bir deneyim sunduğu TrapTown’un metni Pieter De Buysser’e, filmin müzikleri ünlü Trixie Whitley ve Phoenician Drive’a ait. Sahne tasarımı ise mimar Gijs Van Vaerenbergh imzasını taşıyor. Bu nefes kesen ekip, seyircisini kehaneti bol ve olağanüstü coşkulu bir evrene, sanatsal hazzın doruk noktasına taşıyor.
İstanbul Tiyatro Festivali, Belçika merkezli Platform 0090 ve Flaman Kültür Bakanlığı arasındaki işbirliği sürüyor. Flaman Kültür Bakanlığı, bu yıl Belçika merkezli Ultima Vez ve Voetvolk isimli dans toplulukları ile Begüm Erciyas’ın işlerini destekliyor.

GENCO ERKAL VE DOSTLAR TİYATROSU’NA SAYGIYLA / BİR DELİNİN HATIRA DEFTERİ
18 Kasım Pazartesi 20:30
Mekan: Caddebostan Kültür Merkezi
Ekip: Dostlar Tiyatrosu
Yaklaşık 90’ sürer; ara yoktur.
Ekip: Dostlar Tiyatrosu
İstanbul Tiyatro Festivali; bu yıl 60. sanat yılını kutlayan, tiyatromuzun ulu çınarı Genco Erkal’ı ve 50. yılını kutlayan Dostlar Tiyatrosu’nu saygıyla selamlıyor. Sanatçının halen sahnelenmekte olan oyunlarından bir seçkiyi seyircilerimizle buluşturuyoruz. 1959’da başladığı sanat yaşamında, sayısız oyunu sahneye taşıyan Erkal; bugüne dek birçok ödüle değer görüldü. Sarsıcı bir Nâzım Hikmet uyarlaması olan Yaşamaya Dair, büyük ozanın Bursa Cezaevi’ndeki yaşamı ve eşi Piraye Hanım’a olan tutkusuna odaklanıyor. Nâzım’ın destansı şiiri bir kez daha hayat bulurken, sahnede Erkal’a, o unutulmaz ve içe işleyen sesiyle Tülay Günal eşlik ediyor. Bir Delinin Hatıra Defteri, Türkiye’nin ilk tek kişilik oyunu olarak Genco Erkal tarafından 1965’te oynanmıştı. Merhaba, Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği tek kişilik unutulmaz bir müzikli gösteri. Seyirciyi, edebiyat dünyasının beş büyük ismi eşliğinde büyük bir yolculuğa çıkaran bu müzikli oyun ilk kez New York’ta sahnelendi.

HER YOL KUZEYE ÇIKAR
18 Kasım Pazartesi 20:30
19 Kasım Salı 20:30
Mekan: Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi
Yaklaşık 55’ sürer; ara yoktur.
+12 yaş için uygundur.
Ekip: BALLET MOSCOW
Koreografi: Karine Ponties
Özgün Müzik: David Monceau
Sahne Tasarımı: Guillaume Toussaint Fromentin
Kostüm Tasarımı: Sergey Illarionov
Özen, tutkulu çalışma azmi ve özveri… Kuşkusuz ki Moskova Balesi’nin dansçılarını anlatmak için bu kelimeler yetersiz kalır… Moskova Balesi özgün sanatsal vizyonunun merkezine çağdaş dansı ve baleyi koyan yenilikçi bir dans topluluğu. Belçikalı koreograf Karine Ponties’in topluluğun yedi çağdaş dansçısıyla çalıştığı Her Yol Kuzeye Çıkar, gözünüzü kırpmadan izleyeceğiniz bir gösteri. Yalnızca dansseverlere değil, güncel sanata ilgi duyan ve bu sanatın sıradışı örneklerini görmekten haz duyanlara seslenen Her Yol Kuzeye Çıkar, her gösteriminde şaşırtıcı bir biçimde seyirciyi kuşatan, yaşamın tek bir kesitine değil, kendisine odaklanan bir çalışma. Biraz uzaktan bakmak, biraz nefes almak… Her Yol Kuzeye Çıkar, bakışımızı derinleştirmek için yaşamla aramıza sanatın duygulu mesafesini koyuyor. Yaşama, duygu durumlarımıza, çatışmalarımıza, ani patlayışlarımıza ve içe kapanışlarımıza yedi erkek dansçının getirdiği yedi farklı yorum, yalnızca kalbimizden değil, akıllarımızdan da çıkmayacak bir performansla karşımızda…

SİRK
19 Kasım Salı 20:30
Mekan: Zorlu PSM Turkcell Sahnesi
Yaklaşık 105’ sürer; ara yoktur.
Rusça; Türkçe üstyazılı.
Ekip: THEATRE OF NATIONS
Yöneten: Maxim Didenko
Libretto: Konstantin Fyodorov, Maxim Didenko
Kostüm & Dekor Tasarımı: Maria Tregubova
Tasarım Asistanı: Olga Kuznetsova
Işık Tasarımı: Ivan VinogradovBesteci: Ivan Kushnir
Koreografi: Vladimir Varnava
Koreografi Asistanı: Polina Mitryashina
Video Sanatçısı: Ilya Starilov
Kurgusal gelecekte bir dünya… Öyle bir dünya ki melodram ve komedi aynı oranda, aynı yoğunlukta… Rusya’nın köklü tiyatrosu Theatre of Nations sizi baş döndürücü bir müzikale davet ediyor: Sirk. Günümüz Rus tiyatrosunun yeni neslinin adından en çok söz ettiren yönetmeni Maxim Didenko’nun yönettiği Sirk, ünlü sinema yönetmeni Grigory Alexandrov’un kült filmi, 1936 yapımı Sirk’e dayanıyor. Didenko’nun “retrofütüristik” olarak nitelendirdiği müzikal, bir zamanlar uzak geçmişte hayal edildiği üzere, kurgunun keskinleştiği bir gelecekte gerçekleşiyor. Clown performansının müzikal ile çarpıştığı Sirk’e yalnızca lirizm değil, tüm mizahi atmosfer içinde insan bedeninin kırılganlığı egemen… Bu öyle bir kırılganlık ki, geçmişin deneyimi altında ezilmiş, devasa ütopik projelerle şekillendirilmeye çalışılsa da varlığını koruyan bir güç… İnsani duygular ve hayallerin geçmişin inatçı yok ediciliğine karşı koyması… Maxim Didenko, bu müzikalde rüyanın gücünü ele alıyor ve onu cazibesiyle yeniden tanımlıyor.

BEING FAUST – ENTER MEPHISTO
20 Kasım Çarşamba 18:30
20 Kasım Çarşamba 21:00
21 Kasım Perşembe 18:30
21 Kasım Perşembe 21:00
22 Kasım Cuma 18:30
22 Kasım Cuma 21:00
23 Kasım Cumartesi 18:30
23 Kasım Cumartesi 21:00
24 Kasım Pazar 18:30
24 Kasım Pazar 21:00
Mekan: Zorlu PSM Studio
Yaklaşık 80’ sürer; ara yoktur.
Türkçe ve İngilizce.
+16 yaş için uygundur.
BİLET ALMADAN ÖNCE OKUNMASI GEREKEN ÖNEMLİ NOTLAR
Oyuna katılım için Android veya iOS tabanlı akıllı bir telefona sahip olmalısınız. Uygulama sizden kişisel verilerinizi kullanmayı ve e-posta adresinizi talep edecektir.Oyuna katılmadan önce lütfen telefonunuzun şarjını kontrol ediniz; performansınızın kesintiye uğramaması için telefonunuzun şarjı %80’in üzerinde dolu; telefonunuzun internet bağlantısı ise 3G veya 4G olmalıdır. Katılımcılarımız, oyunda kaldıkları süre boyunca telefonlarındaki internet paketini (5 MB) kullanacaklar ve telefonlarına oyun için haricen bir internet paketi tanımlanmayacaktır.Oyuna katılabilmek için oyun günü etkinlik mekânına gelmeden önce mutlaka Google Play ya da AppStore’dan Enter Mephisto isimli uygulamayı telefonunuza indirmeniz gerekmektedir. Katılımcılarımız, kayıt işlemleri için etkinliğimizin başlama saatinden en geç yarım saat öncesinde mekânda bulunmalıdır.Oyunda oturma düzeni yoktur; her katılımcı oyunu ayakta ve mekânın içinde dolaşarak oynayabilir.
Johann Wolfgang von Goethe’nin Faust’undan uyarlanmıştır.
Ekip: GOETHE INSTITUT & NOLGONG
Tasarlayan: GOETHE INSTITUT & NOLGONG
Uyarlayan: Benjamin von Blomberg
Oyunu Yöneten: Peter Lee
Oynayan: Yiğit Özşener (Mr. M.)
Dünya edebiyatının en büyük yazarlarının başında şüphesiz ki Goethe gelir. Yazımı uzun yıllara yayılan Faust ise onun yaşamı boyunca geçirdiği değişimi yansıtır. Mutlak olana inanan Faust, bir gün… Bir dakika! Metnin bu klasik akışını burada kesebilir miyiz? Aslında Being Faust – Enter Mephisto’da tüm bunları ne düşünmek ne de bilmek zorundayız. Bu “büyük bir oyun” ve sadece Goethe’nin Faust’unu temel alıyor: İnsan aklının arzuları için çelinme ihtimali, bu ihtimale yönelişteki her bir seçim ve bu seçimlerin doğurduğu sayısız ihtimal… Kaybedilen değerler, yitirilen prensipler, neyi ne için yaptığımızdan ziyade amaca ulaşmadaki yolumuz belki şu ana kadar yanıtlayamadığımız soruların yanıtı olur. Peki, bunu nasıl yapacağız? Being Faust – Enter Mephisto, çeşitli sanal ve fiziksel oyun biçimlerini kullanarak akıllı telefonlarla giriş yapılıp, oynanabilen bir oyun. Oyuncu bizleriz, her birimiz birer Faust… Oyuna giriş yaptığınız andan itibaren ruhunuz akıl çelene yani Mephistoteles’e satılıyor ve içinde artık birer Faust olarak bulunduğunuz değerler dünyasında o büyük pazarlık başlıyor.

SESLENEN PARÇALAR
20 Kasım Çarşamba 19:30
21 Kasım Perşembe 18:00
22 Kasım Cuma 18:00
23 Kasım Cumartesi 18:00
24 Kasım Pazar 17:00
Mekan: Salon İKSV
Türkçe.
ÖNEMLİ NOT: Gösteri birbirinden bağımsız tek kişilik girişlerden oluşmaktadır. Toplamda 30 dakika sürecek gösteri için belirtilen zaman aralıkları içerisinden 10 dakikada bir içeriye 1 (bir) seyirci alınır. Gösteri tek kişiliktir ve ayakta izlenir. Gösteriye kesinlikle geç giriş yapılmaz; seyircilerimiz mekâna gösterinin başlangıç saatinden en geç yarım saat önce gelmelidir. Geç gelen seyircilerimizin içeriye girmesi mümkün olmayacak ve bilet iadesi yapılmayacaktır. Seyircilerimizin gösteriye gelirken yanlarında büyük çanta getirmemelerini rica eder ve mont ya da paltolarını vestiyere bırakmaları gerekeceğini önemle hatırlatırız.
Ekip: BEGÜM ERCİYAS, PLATFORM 0090
Kavramsal Çerçeve: Begüm Erciyas
Yapım Gerçekleştirme: Begüm Erciyas & Matthias Meppelink
Dramaturji: Marnix Rummens
Canlı Operasyon: Eric Desjeux, Marc Melià, Begüm Erciyas Metin: Matthias Meppelink, Begüm Erciyas, Jacob Wren Sahne Uygulama: Tim Vanhentenryk
Sanatsal İşbirliği: Jean Baptiste Veyret-Logerias
Yapım: Begüm Erciyas, Platform 0090
Yapım Yönetimi ve PR: Barbara Greiner
Ortak Yapımcılar: wpZimmer, STUK Leuven, Tanzfabrik Berlin/ Tanznacht Araştırma Desteği / Sanatçı Ağırlama Programı: Kunstencentrum BUDA Kortrijk, Q-O2, FrankfurtLAB, Tanzrecherche NRW, Goethe Institut – Villa Kamogawa Destekleyen: Hauptstadkulturfonds Berlin
İstanbul Tiyatro Festivali, Belçika merkezli Platform 0090 ve Flaman Kültür Bakanlığı arasındaki işbirliği bu yıl da sürüyor. Flaman Kültür Bakanlığı, bu festivalde Ultima Vez ve Voetvolk dans toplulukları ile Begüm Erciyas’ın işlerini destekliyor.
Kendi sesinizle baş başa kalacağınız Seslenen Parçalar, katılımcılarını iç sesleri ile tanışmaya davet ediyor. Sesinizi ne kadar önemsersiniz? Nerede ne zaman ve ne kadar dinlersiniz? Diyaloğa girdiğiniz o ses gerçekten kendi sesiniz midir? Kendi sesinizin “izleyicisi” olmak ister misiniz? Katılımcılar, kendi seslerinin başrolde olacağı bu performansta izole edilmiş bir ses kulübesinin mahremiyetinde bir ses kaydı ile yönlendirilerek kendi seslerinin “izleyicisi” olacaklar. Kişinin kendi sesi her zaman gizli ve esrarengiz değil mi? Biri kendi sesiyle konuşurken aslında kim konuşuyor? Seslenen Parçalar’da ses ve konuşma üzerinden kendimizi bir “çeşitlilik”, bir “çokluk” olarak deneyimlerken, kendi içimizdeki “biz” ile karşılaşıyoruz; konuşmacı, onun sesi ve metnin sesi arasındaki sınır zarif bir biçimde buharlaşıyor. Bu büyülü gösteri sizi çok uzun bir yolculuğa davet ediyor. Yolculuğun sonunda sizi eve, kendi sesinize geri getirecek.
NARİN NAPALM
20 Kasım Çarşamba 20:30
21 Kasım Perşembe 20:30
Mekan: Moda Sahnesi
Yaklaşık 80’ sürer; ara yoktur.
+18 yaş için uygundur.
Ekip: KUSURLU İŞLER & ikincikat
Yazan: Philip Ridley
Yöneten: Eyüp Emre Uçaray
Çeviren: Fulya Peker
Oynayanlar: Mehmet Bilge Aslan, Fulya Peker
Sıradan bir çiftin, ürpertici derecede yoğun ilişkilerinin bir kesitine süzülüyoruz. Yoğun imgelem dünyası ve çizgisel olmayan kurgusuyla Narin Napalm; şiirsel, vahşi ve yer yer komik anlarla dolu bir aşkın dehlizlerine alıyor seyirciyi. İçeride, bir tür rüya zamanda; kadınla erkeğin hayal gücünü, geçmişini, en saf, en hırçın, en savunmasız hallerini görüyoruz. Kendi kıyametlerini yaşadılar, aktaracakları sarsıcı bir öyküleri var! Philip Ridley’in çağın yıkıcı şiddetini, bir çiftin ilişkisine yerleştirdiği şiirsel motifler ve zekice bir kurguyla ele aldığı oyun, Türkiye’de ilk kez sahneleniyor.

BİR RUS MASALI: YEVGENİ ONEGİN
21 Kasım Perşembe 20:00
22 Kasım Cuma 20:00
Mekan: Zorlu PSM Turkcell Sahnesi
Ara dahil yaklaşık 205’ sürer.
Rusça; Türkçe üstyazılı.
Ekip: EUGENE VAKHTANGOV THEATRE
Golden Mask İstanbul’da programı kapsamında
Golden Mask Rusya Sahne Sanatları Festivali ve İstanbul Tiyatro Festivali işbirliğiyle
Yazan: Aleksandr Puşkin
Fikir, Kompozisyon ve Sahneleme: Rimas Tuminas
Sahne Tasarımı: Adomas Jacovskis
Kostüm: Maria Danilova
Müzik: Faustas Latenas
Koreografi: Angelica Cholina
Işık Tasarımı: Maya Shavdatuashvili
Müzik Direktörü: Tatiana Agayeva
Sürgün yazarın nefes kesen tutkusu: Yevgeni Onegin. 1800’lerin özgürlük âşığı romantik kuşağının öncüsü, çağdaş Rus edebiyatının kurucusu kabul edilen Puşkin için Gorki, “başlangıçların başlangıcı” demişti…
Bir söylentiye göre Puşkin’in annesi İstanbul’da köle pazarında satılan bir Habeş prensinin torunuydu; işte belki de Yevgeni Onegin’in hikâyesi de tam bu noktada başlıyor. Rus kültürüne minnet duyan bir anne ve bu kültürü halk öyküleriyle ona aktaran bir dadıyla büyüdü Puşkin… Ve onlardan dinlediklerini Yevgeni Onegin’de buluşturdu.
Kendi hayal kırıklıklarına tutkun Yevgeni, düşlerinin peşinden koşan Lenski ve Rus kadınının tüm özelliklerini taşıyan sevecen Tatyana yazarın yedi yılda tamamladığı bu yapıtta bir araya geldi.… Puşkin’in döneminin devrimini gerçekleştiren anlatısı, adı tarihe geçen Vakhtangov Tiyatrosu’nun oyuncuları ve Rimas Tuminas’ın yapıtın karakterlerine hafıza ve hayal gücü kazandırmasıyla başkalaştı. Times’ın “Destansı olduğu kadar samimi, şaşırtıcı derecede güzel, kuvvetli, etkili…” diye övdüğü Yevgeni Onegin, öykünün odağına Tatyana’yı yerleştirmesiyle, bu sevecen Rus kadınına hak ettiği ilgiyi de teslim etti. Puşkin’in gücü, Tuminas’ın tutkulu yorumuyla Yevgeni Onegin, gerçek ile hayal gücünü hayranlık uyandıran bir koreografiyle yansıtıyor.
IONESCO DOSYASI
22 Kasım Cuma 20:30
23 Kasım Cumartesi 15:00
23 Kasım Cumartesi 20:30
Mekan: DasDas
Yaklaşık 75’ sürer; ara yoktur.
Fransızca; Türkçe üstyazılı.
22 Kasım’daki gösterinin ardından Emmanuel Demarcy-Mota’ya Onur Ödülü sunulacaktır.
Ekip: THÉÂTRE DE LA VILLE, PARIS
Eugène Ionesco’nun metinlerinden uyarlama
Yöneten: Emmanuel Demarcy-Mota
Yönetmen Yardımcısı: Christophe Lemaire
Müzik: Jefferson Lembeye, Walter N’Guyen
Sahne ve Işık Tasarımı: Yves Collet
Kostüm: Fanny Brouste
Oynayanlar: Charles-Roger Bour, Céline Carrère, Jauris Casanova, Sandra Faure, Stéphane Krähenbühl, Walter N’Guyen, Gérald MailletMakyaj: Catherine NicolasKostüm Tasarım Asistanı: Alix Descieux-Read
Yönetmen 2. Yardımcısı: Julie Peigné
Festivalin üzerine en çok konuşulacak topluluklarından Théâtre de la Ville, Emmanuel Demarcy-Mota’nın yönettiği Ionesco Dosyası ile İstanbul’da… İstisnasız her yapımıyla adından söz ettiren Demarcy-Mota, topluluğuyla 2012’de festival programında Ionesco’nun Gergedan’ıyla yer almış ve seyircinin beğenisini kazanmıştı. Théâtre de la Ville, uyumsuz tiyatronun en önemli ismi olan Ionesco’nun Jack, or The Submission, İki Kişilik Hırgür, Kel Şarkıcı, Ders ve Conversation and French Speech Exercises gibi oyunlarından özenle uyarlanmış bir gösteriyle büyük yazara saygılarını sunuyor.
Demarcy-Mota tarafından bu metinleri çalışmak üzere bir araya getirilen yedi oyuncunun alabildiğine özgür doğaçlamalarının etkisiyle oluşturulan oyun, oldukça uzun bir süreçte gerçekleştirilmiş bir deney aslında. Ionesco’nun merkezde olduğu bu deneyde, her oyuncu kendi duygularını ve hayal gücünü geliştirebileceği bir alan bulmuş. Absürt, şamata, şaşırma ve espri bir karıştırıcıda dağılmış ve Ionesco Dosyası’nda birleşmiş. Bugüne kadar pek öngörülmeyen ve benzerine de rastlanmayan bir biçimde cesurca sahnelenen bir yorum çıkmış ortaya: varolmaktan duyulan korku, topluluk olma hali, yalnızlık, konuşma ve başkasını duymama, kısacası Ionesco’nun sert mizahında dile getirdiği varlığa dair kaygının bedenlere kavuştuğu etkileyici bir yorum…

BAK SEN!
23 Kasım Cumartesi 20:30
24 Kasım Pazar 15:00
Mekan: Arter
Yaklaşık 45’ sürer; ara yoktur.
Koreo-ğaçlama Dans (Dans Tasarım ve Doğaçlama): Talin Büyükkürkciyan
Koreo-ğaçlama Müzik
(Müzik/Video Tasarım ve Doğaçlama): Hazal Döleneken, Tolga Tüzün
Prodüksiyon: Evrim Zeybek
Teşekkürler İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü
Üç sanatçı, kendi yarattıkları masallardan yola çıkarak, önceden kurguladıkları gerçek dışı bir evrende buluşuyorlar. Performans, Talin Büyükkürkciyan ve Tolga Tüzün’ün “bu dünyada bugün yaşamanın ne demek olduğu” fikri üzerine yazdığı yedi soyut masalı içeriyor. Bak Sen!; dans, ses ve görsel sanatların birbiriyle etkileştiği, koreografi temelli bir doğaçlama… Talin Büyükkürkciyan’ın performansını, Hazal Döleneken ve Tolga Tüzün’ün ise görsel ve ses performansını üstlendiği “koreo-ğaçlama”; seyirciler için, gerçeküstünün gerçeklikteki yerini sorgulayacakları bir deneyime dönüşüyor.

İRAN KONFERANSI
23 Kasım Cumartesi 20:30
Mekan: Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi
Yaklaşık 120’ sürer; ara yoktur.
Rusça; Türkçe simultane çeviri ile.
Ekip: THEATRE OF NATIONS
Yazan: Ivan Vyrypaev
Yöneten: Viktor Ryzhakov
Sahne Tasarımı: Nikolay Simonov
Kostüm Tasarımı: Viktor Ryzhakov, Anna Khrustalyova
Işık Tasarımı: Maxim Biryukov
Ses Tasarımı: Yan Kuzmichyov
Video Sanatçısı: Vladimir Gusyev
Ortadoğu! Bazen tek bir sözcük dahi ağızdan çıktığı anda ne kadar çok şey çağrıştırır ne inanılmaz hikâyeler anlatır… Ivan Vyrypaev’in yazdığı İran Konferansı, “gerçek” aktörlerin bizleri herhangi bir şey hakkında nasıl ikna edebileceğini parlak ve çarpıcı monologlarla tartışırken; Moskova’nın en iddialı sahnelerinden birinin ününü başarıyla taşıyan Theatre of Nations, yeni tür ve farklı yorumlarla seyircilerini her daim şaşırtmaya devam ediyor. Oyunda, Danimarka’nın “en iyi beyinleri”, sözde İran sorununu tartışmak ve bir sonuca varmak için Kopenhag’daki bir konferansta toplanmışlardır; karşılarında ise toplumun önde gelen aydınları ve halk bulunur… Başbakan, bir askeri gazeteci, bir papaz ve Nobel Ödüllü İranlı bir şair de dahil olmak üzere dokuz konuşmacı, insan hakları, tanrı ve maneviyat hakkında çıkarsamalarda bulunurlar… Karar vericilerin imalarla örülmüş konuşması… Bu konuşmaların yarattığı ağırlık… Çözüm?

KALDIRIM SERÇESİ
23 Kasım Cumartesi 20:30
24 Kasım Pazar 18:00
Mekan: Caddebostan Kültür Merkezi
Yaklaşık 100’ sürer; ara yoktur.
+15 yaş için uygundur.
Ekip: Altıdan Sonra Tiyatro
Yazan: Başar Sabuncu
Yöneten: Yiğit Sertdemir
Dramaturg: Aylin Alıveren
Müzik Direktörü: Yiğit Özatalay
Koreograf: Büşra Firidin
Sahne Tasarımı: Yiğit Sertdemir
Işık Tasarımı: Cem Yılmazer
Oynayanlar: Tülay Günal, Cemil Büyükdöğerli, Yeşim Sarı (Diğer oyuncular daha sonra açıklanacaktır.)
Teşekkürler Genco Erkal, Seçkin Selvi, Candan Sabuncu, Asu Maro, Özlem Kaya, Dilek Öztürk, Burcu Yetiş, Volkan Gökemre
Sadece sesiyle değil, hayata, müziğe ve aşka olan tutkusuyla da ölümsüzleşen Edith Piaf; 48 yıllık trajik hayatında dibi de gördü, zirveyi de. Kaldırımda doğmuş, yaşamı boyunca yoksulluk ve hastalıklarla boğuşmuş olsa da; hayatı müthiş bir tutku ve cesaretle kucaklayarak, giderek dünyayı sarsan bir efsaneye dönüştü. 1950’ler Fransa’sından 80’ler Türkiye’sine uzanan bu hayat yolu, Tülay Günal’ın etkileyici yorumuyla yeniden bizimle… Kaldırım Serçesi, eseri kaleme alan Başar Sabuncu’ya ve 1982’deki yorumuyla Edith Piaf ile özdeşleşen Gülriz Sururi’ye de bir saygı duruşu niteliğinde…

SAHİBİNDEN KİRALIK
26 Kasım Salı 20:30
29 Kasım Cuma 15:00
29 Kasım Cuma 20:30
Mekan: Toy İstanbul
İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımı.
Yaklaşık 90’ sürer; ara yoktur.
Türkçe; İngilizce üstyazılı.
+18 yaş için uygundur.
Ekip: biriken
Yazan: Özen Yula Yöneten: biriken (Melis Tezkan, Okan Urun)
Oynayanlar: Ozan Güçlü, Semi Sırtıkkızıl, Zeynep Su, Ertuğrul Aytaç Uşun
Büyük bir kentin ortasındaki sıradan bir park ve geceleri bu parkta yaşanan sıradışı olaylar… Parkın sert ikliminde ortaya çıkan, başına buyruk Simay ile parkın yenilerinden Adnan’ın hikâyesi… Çıkışsız bir gençliğin birbiriyle kesişen kısa ve acılı öykülerini; zamansal sıçramalar içeren bir anlatı, sinematografik, şiirsel ve yer yer metafizik bir his eşliğinde izleyeceğiz. Toplumun kıyısından; keskin, kısa ve net hayat parçaları… Alıcısı olmayan bu öyküler, bir ülkenin umutsuz gençliğinin metaforu. Sahibinden Kiralık, daha iyi bir hayat niyetiyle geçilen zorlu yolun hikâyesi…

YANGINLAR
27 Kasım Çarşamba 20:30
28 Kasım Perşembe 20:30
Mekan: Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi
Yaklaşık 90’ sürer; 2 Perde.
Türkçe; İngilizce üstyazılı.
+13 yaş için uygundur.
Ekip: NİLÜFER BELEDİYESİ KENT TİYATROSU
Yazan: Wajdi Mouawad
Yöneten: Murat Daltaban
Çeviren: Ayberk Erkay
Yönetmen Yardımcısı: Özlem Daltaban Koreografi: Tan Temel
Müzik: Oğuz Kaplangı
Dekor ve Işık Tasarımı: Cem Yılmazer
Kostüm Tasarımı: Tomris Kuzu
Yönetmen Asistanı: Gökhan Kum
Koordinatör: Emre Feza Soysal
Yapım Gerçekleştirme: Barış Ayas, Buket Tanrıseven, Meral Kaya, Önder Yalçın, Özlem Sunalp Sahne Amiri: Halil Küreş Oynayanlar: Adem Mülazim, Ayşe Gülerman, Barış Ayas, Batuhan Pamukçu, Gökhan Kum, Melisa İclâl Yamanarda, Mesut Özsoy, Oğulcan Arman Uslu, Oğuzhan Ayaz, Pınar Hande Ağaoğlu, Zeynep Çelik Küreş
21. İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnelenen Yalnız adlı oyunuyla büyük beğeni kazanan Wajdi Mouawad’ın yazdığı Yangınlar, Murat Daltaban yorumuyla festivalde. Ortadoğu’nun dinmeyen yangınını, 1970’lerden başlayarak; Kanada’dan Lübnan’a, bir anneden çocuklarına uzanan etkileyici bir kurguyla anlatan Yangınlar, savaşın yıkıcılığını bir aile üzerinden sahneye taşıyan çarpıcı bir oyun. Oyunun ana hikâyesi 1975-90 tarihleri arasında yaşanan Lübnan İç Savaşı olsa da; tragedya ve mitoloji, Ortadoğu’nun yakın tarihini sarmalıyor. Tarihsel belge ve olayları yeniden kurgulayan Yangınlar, gerçeği kişisel hikâyeye dönüştürüyor.